הליך הגירושין כולל רבדים רבים של מחלוקות, חלוקה של רכוש וממון, הסדרי ראייה והסדר תשלום עבור הילדים. מדובר בהליך שהוא מורכב וסבוך ובנוסף לכך מלא באמוציות לאור ההחלטה של אחד מבני הזוג להתגרש.
אחד מסלעי המחלוקת המהותיים בדרך לגירושין הוא גורלה של הדירה השייכת לשני בני הזוג ובה הם גרים עם ילדיהם.
פירוק שיתוף בין בני זוג
אם הבקשה לגירושין היא של צד שדורש אחד מבני הזוג, אך בן הזוג השני אינו מעוניין בכך אי אפשר לקדם את התהליך כיוון שכדי לבצע חלוקה של הנכסים, אחד מהם אמור לעזוב את דירת המגורים ולעבור לגור בשכירות, אצל ההורים או בכל מקום אחר.
במקרים רבים, הליך הגירושין מתחיל ובמהלכו מגיעים לבעיה של הדירה, מכיוון שאין הסכמה על הליך שבו אחד מבני הזוג עוזב את הדירה כי הוא מעוניין בשלום בית ולא במהלך של גירושין והצד השני איתן בדעתו שיש להתגרש, אין ברירה לצד שמעוניין בגירושין אלא להגיש לבית המשפט תביעה על פי סעיף 40 א' לחוק המקרקעין, שהיא בקשה לביצוע פירוק שיתוף בין בני זוג.
נוצר מצב שמצד אחד בני הזוג נמצאים במהלך של גירושין שבו אחד מהם מנסה למשוך זמן ולעכב הליכים למען שלום בית ואילו האחר דבק ברצונו להתגרש ולכן אינו עוצר. במקביל לכך מתנהל דיון על גורלה של דירת המגורים המשותפת שלהם.
אם יש ברשותם נכס נוסף, בית המשפט יכול לבצע תחשיב של איזון משאבים כדי שאפשר יהיה לבצע את הפרדת המגורים בין בני הזוג וכך אחד מהם יישאר בדירה והשני יעזוב לנכס הנוסף שלהם. ההפרש בין השווי של שני הנכסים יכוסה על ידי תשלום של אחד הצדדים לצד האחר.
אם בשלב מסוים נוצרת הסכמה בין בני הזוג על כך שיש לבצע פירוק שיתוף בין בני זוג, אחד מהצדדים יכול לקנות את חלקו של בן הזוג השני בנכס וכך אחד מהם, לדוגמה האימא והילדים יישארו בבית המוכר ובסביבת המגורים שסמוכה לבתי הספר ואילו בן הזוג יעבור לדירה אחרת ויקבל את השווי של מחצית הדירה.
קיימת עדיפות גבוהה להגעה להסכמות כדי למנוע מצב של מינוי כונס נכסים שכרוך גם בעלויות גבוהות וגם במצבים מאד לא נעימים, שמגבירים את היחסים העכורים בין בני הזוג.
במקרה מסוג זה של פירוק שיתוף בין בני זוג בית המשפט יכריע אם אחד מהצדדים ייצא מהדירה או שהיא תימכר והערך הכספי שלה בדרך כלל בקיזוז יתרת המשכנתא יחולק באופן שווה בין בני הזוג.
אם האישה היא זו שתבעה ראשונה דמי מדור לפני הגשת הבקשה לפירוק, היא זכאית לקבל אותם עד הכרעת הדין.
מכירה של הנכס
העובדה שבני הזוג אינם מגיעים להסכמות יוצרת מצב שבו בית המשפט ממנה כונס נכסים שימכור את הדירה למרבה במחיר. מכיוון שמדובר בהליך של גירושין, השופט ממנה בדרך כלל את שני משרד עורכי דין של שני הצדדים שהם יטפלו יחד בנושא מכירת הנכס כדי לקדם את התהליך.