כמעט אף אדם אינו אוהב להרהר במותו, ובייחוד לא בחיים שיהיו אחריו. למרות זאת כתיבת צוואה היא מעשה הכרחי, הרי כולנו קשורים לעוד אנשים מסביב: ילדים, אחים אחיות והורים. הקשר הזה מתקיים גם אחרי המות בין השאר על ידי מימוש צוואה. ומשום שהאדם אינו יודע את הצפוי לו ואיפה הגורל יפתיע – יש לכתוב צוואה, ובייחוד אם יש לאדם רכוש רב.
כתיבת צוואה היא מסמך משפטי לכל עניין ודבר, ומשום כך צריכה להיכתב על ידי עורך דין צוואות.
עורך דין כזה יכול לתת ייעוץ ולתמוך בכל שלב כולל טיפול בעיזבון. לפני כתיבת הצוואה יש להציג בפני עורך הדין את הרכוש והיורשים, ולקבל יעוץ מקיף. לאחר מכן נכתבת טיוטה וכשהיא מוסכמת על כולם, הצוואה נחתמת ונשמרת בכספת.
ישנן 4 אופנים שניתן לערוך דרכם צוואה:
הראשון – צוואה בכתב יד, זו צוואה הכתובה על ידי המצווה וחתומה על ידו, עם תאריך.
השני – צוואה בפני עדים, זוהי הצוואה הפופולארית ביותר. זוהי צוואה שמצווה הרכוש חותם עליה בנוכחות שני עדים לפחות, שאף הם חתומים שהיו עדים.
השלישי: צוואה בפני רשות. זו צואה שהמצווה אומר את דבריו בעל פה בפני ונוטריון (הרשות) והנוטריון כותב את דבריו וחותם. בכתיבת צוואה כזו אין כל צורך בחתימתו של המצווה.
צוואה כזו נכתבת אך ורק כאשר המצווה לא יכול לחתום מפאת בעיה רפואית, כאשר יש סכנת מוות, ומשום כך היא נדירה.
קראו עוד על סוגי צוואות
מסמך הצוואה מכיל רכיבים רבים ומגוונים:
כאשר המצווה רוצה להבטיח את רכושו, הוא כותב בצוואה מי ירש את רכושו כאשר היורש המקורי הולך לעולמו. סעיף זה נקרא יורש במקום יורש.
דבר נוסף: המצווה יכול להציב תנאי לירושה, וכאשר היורש אינו עומד בתנאי, הוא יחדל מלרשת. זכות הירושה נפסקת בהפרת התנאי. סעיף זה נקרא יורש על תנאי מפסיק.
יורש על תנאי דוחה: זכות הירושה יכולה להדחות. פה קיימת הוראה שמונעת מהיורש את זכות הירושה אם לא יעמד בתנאים אותם ציין המצווה. סעיף זה מהווה יתרון ליורשים שיש להם נושים.
כאשר יש ילד עם צרכים מיוחדים או מוגבל, ישנו סעיף המבטיח אותו, על ידי הקמת קרן על שמו ואפוטרופוס על הקרן.
את הצוואה יש לכתוב בתנאים שמבטיחים את קיומה, אם יש מצווה שיש לו עבר והווה בעייתים מבחינה רפואית, יש לקבל חוות דעת רפואית וחוות דעת על שיקול דעתו של המצווה בזמן כתיבת הצוואה.
ישנו חוק על: חופש הציווי, שמאפשר לאדם להחליט להדיר חלק מהיורשים או להעדיף ילד אחד על פני ילד אחר, או לחלק את רכושו לצד שלישי שאינו קרוב משפחה. במילים אחרות המצווה רשאי להוריש למי שהוא רוצה וזאת על פי חוק.
חופש הציווי אינו מונע הגשת ערעור על ידי יורש שמרגיש מקופח, אך הסיכוי לשנות את הצוואה קלוש ביותר.
גולשים נוספים התעניינו כיצד עורך דין לענייני ירושה יכול לעזור לך?
במקרה שהמצווה הוא אדם ערירי ללא ילדים או יורשים אחרים, תירש המדינה את עיזבונו.
סוג נוסף של צוואה הוא צוואה הדדית. כאשר שני בני הזוג כותבים יחד מסמך אחד או שניים נפרדים, בו הם מורישים את הרכוש האחד לשני. באם אחד מהם הולך לעולמו השני יורש. צוואה זו נכונה לבני זוג שאין להם ילדים ולידועים בציבור.
צוואה אם כן היא עניין רציני שיש לתת עליו את הדעת ולכתוב אותו בצורה שרצון המצווה יתמלא ללא כל מכשול.
בברכת חיים ארוכים וטובים.
אולי יעניין אותך לקרוא על עורכי דין מומחים לצוואות