כל דיני הירושה מפורטים בחוק הירושה ולכל פסיקה רלוונטית ניתן למצוא דיני ירושה סיכום בהתאם למה שבית המשפט פסק באותו מקרה ספציפי.
דיני ירושה סיכום- הדברים החשובים שיש לדעת:
סוגי הצוואות הקיימים:
חוק הירושה מכיר בארבעה סוגי צוואות אשר לפיהן אפשר לפעול ולהעביר את הירושה הלאה:
-צוואה בכתב יד
-צוואה בעדים
-צוואה בפני רשות
-צוואה בעל פה
כל צוואה יכולה להיות כתובה אחרת ולהכיל הוראות אחרות ויורשים אחרים בהתאם למצווה. בכדי לחלק את הירושה ואת העיזבון ולהוציא את הצוואה לפועל היורשים צריכים לפנות את הרשם לענייני ירושה ולהגיש בקשה למתן צו קיום צוואה.
צו ירושה:
כאשר אדם נפטר ומשאיר אחריו ירושה יש לפנות לרשם הירושה על מנת לקבל צו ירושה המצהיר באופן ברור מי הם היורשים. במקרים אשר קיימת צוואה ניתן לבקש צו קיום צוואה קיימת. במידה ולא- יש לבקש צו ירושה על מנת שבית המשפט יחליט על פי חוק מי הם היורשים החוקיים.
מי הם היורשים?
חוק הירושה קובע שבמידה ואין צוואה המפרטת את היורשים, יהיו אלו המפורטים בחוק. החוק עצמו- חוק הירושה מפרט וקובע את זכויות היורשים השונים ולמה הם זכאים בירושה.
תכנון מס בירושה:
אין מס על ירושה או מס עיזבון בישראל אך במידה וישנה ירושה היוצאת לפועל ללא תכנון מקדים בהתאם- יכולים להיווצר חיובי מס שונים. על מנת להימנע ממיסויים אלו- חשוב לתכנן מס בירושה ולמנוע חיובי מס עתידיים מיותרים.
ניהול עיזבון:
לפני קבלת צו הירושה או היתר לקיום הצוואה עצמה וגם לאחריה פונים לרשם הירושה ומבקשים מנהל עיזבון. רשם הירושה ממנה את המנהל אשר תפקידו לכנס את כל העיזבונות, לשלם את החובות באם קיימים ולחלק את היתרה בין היורשים. בצוואה יכול להיות ממונה מראש מנהל עיזבון ואז יש להשתמש בשירותיו בחלוקת הממון ובהגעה להסכם בין היורשים
פסילת צוואה:
כאשר ישנם מתנגדים לקיום הצוואה כפי שהיא כתובה ניתן לפנות לרשם הירושה ולבקש פסילת צוואה. חוק הירושה קובע מספר סיבות להתנגדות רשמית לקיום צוואה מסוימת ובקשה לפסילתה כמו לדוגמא- צוואה שנחתמה על ידי אדם כאשר לא היה כשיר רפואית, או בקשה לא הוגנת בצוואה שניתן לבטלה.